dijous, 7 de novembre del 2013

2n B Mites Grecs. Activitats setmana del 8 al 15 de novembre


    Copia aquestes activitats en un document i respon les preguntes.

    PROMETEU, EL LLADRE DEL FOC

    1.    Al començament del relat, es descriu la relació que mantenen els homes amb els déus. Per què resen els éssers humans i quina utilitat tenen les ofrenes que fan?
      
    2.    El conflicte entre déus i homes esclata per culpa del repartiment d’un bou. Quina part es volen quedar tant els uns com els altres? Per què es tria Prometeu com a àrbitre en la disputa?
      
    3.    Prometeu s’acaba inclinant a favor dels homes. Quin estratagema utilitza per enganyar els déus? Per què escull Zeus la part menys valuosa del bou? 

    4.    Enfurit pel repartiment del bou, que considera insatisfactori, Zeus pren represàlies contra la humanitat. Quin càstig li imposa? Qui ajuda llavors els homes i com ho fa? Davant d’aquesta segona humiliació, quin doble càstig idea Zeus? 

      
    5.    El tità Prometeu és admirat per tothom perquè és savi i assenyat. Creus que Prometeu es mereix el càstig que rep? Per què? 

    6.    Zeus és el gran antagonista de Prometeu. Actua Zeus amb la pietat i la generositat que esperaríem del pare dels déus? Diries que és una divinitat justa? Per què? 

    7.    Els mites proporcionen sovint una explicació llegendària a certs successos naturals. Segons es relata a la història, quin fenomen atmosfèric guarda una relació directa amb els atacs d’ira de Zeus? (pàg. 13). 

    8.    En la mitologia grega, el foc és controlat per Zeus, el déu del Cel, una situació que ajuda a entendre una certa realitat històrica. Tenint en compte la connexió que s’estableix entre Zeus i el foc, com es devien produir les primeres flames que l’home va veure sobre la Terra? O, dit d’una altra manera, com aconseguien el foc els éssers humans abans que aprenguessin a encendre’l?



     LA CAPSA DE PANDORA

    1.    El relat arranca amb la visita de Zeus al seu fill Hefest. A què es dedica Hefest? Amb quina intenció el va a veure Zeus? 

    2.    La creació de Pandora constitueix una autèntica obra d’art. Amb quin material la fabriquen? Qui li infon vida i de quina manera ho fan? Com col·laboren els deus en el perfeccionament d’aquest personatge? 

    3.    Abans d’enviar a Pandora a la Terra, Zeus li fa dos regals. Quins són? Quin advertiment fa Zeus a Pandora sobre el primer d’aquests dos regals? 

    4.    Zeus disposa que Pandora sigui deixada a les portes de la casa del tità Epimeteu. Per què escull precisament Epimeteu? Quina decisió pren el tità des del moment en què veu Pandora? Per què intenta Prometeu fer-lo canviar d’idea? 

    5.    Pandora i Epimeteu viuen una vida harmoniosa durant un temps. Però hi ha una cosa que turmenta la jove. De què es tracta? Al final, quina prohibició se salta Pandora? Quines conseqüències té l’error que comet? Veient el que ha succeït a la Terra, com reacciona Zeus? 

    6.     El tema central de “La capsa de Pandora” és la curiositat. Quina metàfora apareix al relat per indicar el caràcter obsessiu que adquireix de vegades aquesta qualitat? (pàg. 20). Al mite de Pandora, es dóna una visió negativa o positiva de la curiositat? Segons el teu punt de vista, és bo o dolent ser curiós? Raona la resposta. 

    7.    Alguns mites grecs presenten coincidències evidents amb certes històries narrades a la Bíblia. En concret, Pandora ens recorda Eva, la primera dona segons Gènesi (2, 3). En què es diferencien la creació de Pandora i la d’Eva? Quin aliment té a la Bíblia la mateixa funció que la capsa de Pandora? Després d’infringir el que està prohibit, quin càstig s’imposa a la humanitat a la Bíblia?

     DEUCALIÓ I PIRRA

    1. Poc temps després que Pandora obri la capsa, Zeus decideix castigar amb severitat els homes. Per què ho fa i quin càstig els infligeix? Com sobreviuen Deucalió i Pirra? 
    1. Deucalió i Pirra imploren ajut a Temis perquè no suporten la idea de viure sols al món. Què els respon la deessa? Després d’escoltar Temis, per què es queden Deucalió i Pirra tan desconcertats? 
    1. Com finalment Deucalió acaba deduint, què són en realitat “els ossos de la Terra”? Amb quin prodigi conclou el mite? 
    1. Diries que Deucalió i Pirra tenen caràcters semblants? Quin dels dos et sembla que es mostra més actiu? En quin moment queda clar que Deucalió ha heretat el caràcter reflexiu i prudent del seu pare? 

    1. Deucalió i Pirra estan decidits a repoblar el món. Què penses que els impulsa: la por a la soledat, la necessitat egoista de procurar-se l’ajut dels altres, l’afany de supervivència, el desig instintiu de perpetuar-se, el simple altruisme...? Si et trobessis en la mateixa situació que Deucalió i Pirra, repoblaries el món? Per què? 
    1. Els mites solen explicar de forma llegendària l’origen d’alguns fenòmens, costums, objectes o situacions. Segons es desprèn de la història de Deucalió i Pirra, a què es deu l’enorme varietat      que hi ha en l’aspecte dels éssers humans? (pàg. 28) 
    1. Els mites de vegades ens informen sobre alguns costums dels antics grecs. En concret, quines dades ens proporciona la llegenda de Deucalió i Pirra sobre el culte que els grecs rendien als difunts? (pàg. 26-27). 
    1. El mite de Deucalió i Pirra recorda una història bíblica. Saps quina?
    APOL·LO I DAFNE
    1. La història d’Apol·lo i Dafne comença amb el relat d’un acte heroic. Quin? Quines repercussions té aquesta gesta en el caràcter i el comportament d’Apol·lo? 
    2. Després d’una tensa discussió, Eros decideix venjar-se d’Apol·lo. Com són les fletxes que utilitza per venjar-se i quin efectes produeixen? En què consisteix, doncs, la venjança d’Eros? 
    3. Un dia, Apol·lo troba Dafne tota sola al bosc. Què li proposa? Què respon Dafne i per què arrenca a córrer? A qui demana ajut la nimfa quan s’adona que no pot fugir d’Apol·lo? Amb quin prodigi es tanca la història?
    4. Se sol dir que l’amor té dues cares, perquè pot encaminar les persones cap a la felicitat o cap a la desgràcia. De quina manera queden representades les dues cares de l’amor en la figura d’Eros? Abans de respondre, fixa’t en el contrast evident que es produeix entre l’aspecte físic d’aquest personatge i la manera com actua. És conscient el déu Eros del poder immens que posseeix l’amor?
    5. Més enllà de l’avorriment que sent per Apol·lo, quina és l’actitud general de Dafne respecte a l’amor? Et sembla comprensible la por que té a Apol·lo? Per què? Consideres que la seva reacció, quan arrenca a córrer pel bosc, és adequada, o més aviat et sembla pròpia d’una persona immadura? Penses que Dafne té un final just? Per què?  
    6. Tenint en compte el comportament d’Apol·lo i Eros en aquesta història, et sembla que els déus grecs tenien els mateixos defectes que els homes, o més aviat penses que eren un exemple per als éssers humans? Raona la resposta.

    1. L’origen de quina planta i de quin costum queda aclarit a través del mite de Dafne?

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada