dilluns, 25 de novembre del 2013

2n B Mites Grecs. Activitats de la setmana del 25 al 30 de novembre

ÈDIP I L’ENIGMA DE L’ESFINX

1. L’Esfinx és un dels nombrosos monstres que apareixen en la mitologia grega. Com és l’Esfinx i per què ha estat enviada a Tebes? Què fa cada cop que s’acosta un viatger a la ciutat? 

2. Èdip decideix viatjar a Tebes per vèncer l’Esfinx. Quan està al davant del monstre, quina acció estranya fa per concentrar-se millor? Quina solució dóna a l’enigma de l’Esfinx? Com reacciona el monstre quan se sent derrotat? Quina recompensa obté Èdip per aquesta victòria?

3. Quines qualitats d’Èdip queden paleses durant el seu cara a cara amb l’Esfinx? Com contrasta l’actitud de l’heroi amb la de les altres persones que havien intentat desxifrar l’enigma del monstre?

4.Èdip va ser allunyat de Tebes per evitar un cúmul de desgràcies a la ciutat. Però al capdavall la profecia es compleix, la qual cosa sembla que indiqui que som presoners d’un destí que, passi el que passi, és inalterable. Estàs d’acord amb aquesta visió de l’existència, o més aviat penses que tot allò que ens passa és conseqüència de l’encert o els errors amb què actuem?


EL DESAFIAMENT D’ARACNE

  1. Aracne, la filla del rei de Lídia, destaca per una habilitat. Quina és? Per què s’enfada Atena amb Aracne?

  1. Atena i Aracne s’enfronten en un duel. Per què s’irrita Atena quan veu el vel que ha confeccionat Aracne? Com se sent Aracne en adonar-se del greu error que ha comès i quina terrible decisió pren llavors? Per bé que Atena es compadeix d’Aracne, quin càstig li imposa?

  1. Aracne és castigada pel seu comportament. Quines actituds del personatge et semblen més negatives? En general, quin és el defecte principal d’Aracne? Creus que la jove es mereix el càstig que rep?

  1. Pel que fa a Atena, penses que li podem retreure alguna cosa, o diries que es comporta de manera adequada en tot moment?

  1. Dues de les funcions més habituals dels mites són explicar l’origen de les coses i transmetre una moralitat útil. Per què podem dir que, al mite protagonitzat per Aracne, es donen simultàniament aquestes dues funcions?

  1. Un dels grans mestres de la història de la pintura, Velázquez, es fa inspirar en el mite d’Aracne per pintar un quadre molt famós: Les filadores. Busca una reproducció de l’obra i identifica les figures que representen Aracne i Atena. Quins dos moments del mite recrea Velázquez en aquest quadre?

L’OR DE MIDES

  1. El déu Dionís decideix oferir un do a Mides. Per què es mostra tan generós amb el rei de Frígia? Quin do demana Mides?

  1. Mides no triga a adonar-se que s’ha equivocat, perquè, quina tragèdia es desencadena per culpa del do que li han concedit? Per què tem Mides per la seva vida? Al final, com se soluciona el problema del rei?

  1. Quins defectes del rei Mides es posen de manifest al conte? Així doncs, quines són les lliçons morals que ens transmet aquest mite? Creus que Mides es mereix el que li passa? Per què?

  1. El curs del riu Pactol era ric en or, una situació a la qual el mite proporciona una explicació llengendària. Quina? (pàg. 76)

  1. El mite de Mides facilita una reflexió sobre les coses que tenen autèntic valor. Què demanaries tu si el déu Dionís t’oferís la possibilitat de gaudir d’un do?

PERSEU I EL CAP DE MEDUSA

  1. El déu Zeus s’enamora d’una jove, anomenada Dànae, que viu enclaustrada en una torre. Per què viu Dànae aïllada del món i quin prodigi realitza Zeus per entrar-hi en contacte? Com es desfà el rei Acrisi de Perseu, el nen que Dànae concep amb Zeus?
  1. El jove Perseu viatja fins als confins de la Terra per enfrontar-se a Medusa. Per què emprèn aquesta missió tan difícil? Quin aspecte té Medusa i quin poder terrible posseeix? Gràcies a quins tres objectes, proporcionats pels déus, aonsegueix Perseu la gesta de vèncer el monstre?
  1. En el camí de retorn cap a casa, Perseu emprèn una segona gesta. De quina proesa es tracta i quina recompensa rep?
  1. Com molts altres herois, Perseu conjumina la força i l’astúcia. En quins moments fa ús d’aquesta darrera facultat? Quina de les dues gestes de Perseu et sembla més meritòria i per què?
  1. En la majoria de mites, com també en els contes populars, els innocents acaben esquivant tots els perills, mentre que els malvats reben un càstig sever. Com s’acompleix aquesta tradició en el mite de Perseu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada